Francesco Maria da Lecce (165?-1718), i cili njihet sidomos si autor i gramatikës shqipe Osservazioni grammaticali sulla lingua albanese e botuar në 1716, përpiloi edhe një fjalor me titull Dittionario Italiano-Albanese, që u bë i njohur në vitin 1995, por edicioni kritik u botua vetëm në 2009. Sipas të dhënave arkivore Fjalori edhe Gramatika të Da Lecce-s ishin gati për botim qysh në vitin 1701, mirëpo Propaganda Fide nuk e pa të nevojshme që fjalori të botohej; kjo gjë i mohoi leksikologjisë shqiptare, për gati treqind vjet, materialet e dorës së parë që kjo vepër madhore e da Lecce-s sjell për këtë degë të studimeve gjuhësore. Në leksik përfshihet dhe nje seksion disafaqes i kushtuar emrave të bimeve, por ai nuk është i plotë meqë shumë fitonime të tjera janë shpërndarë nëpër faqeve të fjalorit. Pra ky kontribut merret me pjesën e parë të leksikut fitonimik duke radhitur me rend alfabetik të gjitha fitonimet me shpjegim përkatës.

Fitonimia shkencore, fitonimia standarde dhe fitonimia dialektore në Fjalorin e Francesco Maria da Lecce-s (1702)

BELLUSCIO, Giovanni
2011-01-01

Abstract

Francesco Maria da Lecce (165?-1718), i cili njihet sidomos si autor i gramatikës shqipe Osservazioni grammaticali sulla lingua albanese e botuar në 1716, përpiloi edhe një fjalor me titull Dittionario Italiano-Albanese, që u bë i njohur në vitin 1995, por edicioni kritik u botua vetëm në 2009. Sipas të dhënave arkivore Fjalori edhe Gramatika të Da Lecce-s ishin gati për botim qysh në vitin 1701, mirëpo Propaganda Fide nuk e pa të nevojshme që fjalori të botohej; kjo gjë i mohoi leksikologjisë shqiptare, për gati treqind vjet, materialet e dorës së parë që kjo vepër madhore e da Lecce-s sjell për këtë degë të studimeve gjuhësore. Në leksik përfshihet dhe nje seksion disafaqes i kushtuar emrave të bimeve, por ai nuk është i plotë meqë shumë fitonime të tjera janë shpërndarë nëpër faqeve të fjalorit. Pra ky kontribut merret me pjesën e parë të leksikut fitonimik duke radhitur me rend alfabetik të gjitha fitonimet me shpjegim përkatës.
2011
Fitonimia albanese; Dizionario Italiano Albanese 1702; Da Lecce
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.11770/145519
 Attenzione

Attenzione! I dati visualizzati non sono stati sottoposti a validazione da parte dell'ateneo

Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact